Nr.14 - PR- og kommunikationsindsatsen - Familien Jul

Sagsnr.: 14/24512

 

Beslutningstema

Orientering om den foreløbige effekt af kommunens PR- og kommunikationsindsats i forbindelse med familiefilmen Familien Jul, der havde premiere i biografer landet over i november måned 2014, og som er blevet set af mere end 160.000 danske biografgængere.

Sagsfremstilling og økonomi

Byrådet besluttede i oktober måned 2013 at give 1 millioner kroner i støtte til produktionen af familiefilmen Familien Jul mod, at en stor del af optagelserne blev lagt i Fredensborg Kommune. Formålet med investering var gennem filmen at brande kommunen positivt og øge ikke mindst børnefamiliernes kendskab til Fredensborg Kommune.


I november måned 2014 havde filmen først snigpremiere i Humle Bio i Humlebæk og derefter premiere i biografer over hele landet. Filmen er i perioden fra den 20. november til og med 4. januar blevet set af 161.585 biografgængere.


Anmelderne var positive over en bred kam fra Ekstra Bladet over Dagbladenes Bureau til Politiken. Filmen forventes at køre i de sidste biografer til og med uge 2 i år. I december måned var filmen den næstmest sete film i de danske biografer – foran flere store og dyre Hollywood-produktioner – og den er blandt de 10 mest succesfulde danske filmproduktioner i 2014.


Allerede i filmens såkaldte for-credits fremgår det meget tydligt, at filmen er optaget med støtte fra Fredensborg Kommune. Det fremgår også af rulleteksterne, at filmen er optaget på locations i Fredensborg.


PR- og kommunikationsplan blev foldet ud

Produktionsselskabet Pixy Film udarbejdede en generel markedsføringsstrategi for filmen – og derefter lagde kommunen en kommunikationsplan i samarbejdet med filmselskabet.


Formålet med indsatsen var at sikre Fredensborg Kommune så meget positiv omtale og branding som muligt.

Status over de væsentligste indsatser er:


Pressearrangementer til filmoptagelser i Fredensborg: Igennem hele optageperioden i Fredensborg blev der skabt særlig mulighed for, at pressen kunne komme med til optagelser herunder blandt andet et pressemøde ved gågaden i marts – og optagelser i et parcelhus på Slotsvænget i juli.  Arrangementerne tiltrak både lokale og regionale pressefolk.

 

Website www.familienjul.fredensborg.dk: Der blev lavet et særligt website, som fortalte om baggrunden for kommunens engagement i filmen, om hvor optagelserne konkret fandt sted og så kunne brugere af sitet gå direkte ind på kommunens flythertil-site. I perioden 2. november til 7. januar var der 390 besøgende på www.familienjul.fredensborg.dk

 

Læserkonkurrence i samarbejde med Ugenyt: I oktober måned udloddede kommunen gratis billetter til snigpremieren på Familien Jul til læsere af Ugenyt, der kunne svare rigtigt på et spørgsmål om filmen. Konkurrencen blev positivt modtaget af læserne og Ugenyt fik over 400 rigtige besvarelser.  Næsten 200 af Ugenyts læsere kom med til snigpremieren.

 

Snigpremieren i Humle Bio 9. november: Næsten 400 personer deltog i snigpremieren, der bestod af tre visninger kl. 10, 12 og 14. Der var sat telt op foran biografen og kantinen serverede varm gløgg, kakao og æbleskiver. Til stede var også producer, instruktør og en række skuespillere fra filmen - herunder fire af børneskuespillerne, som fik lov til at skrive autografer det meste af dagen.  Alle børn fik goodiebags og julekalender.

 

Medarbejdervisninger i Humle Bio 10. og 11. november: Over 500 medarbejdere så filmen ved fire særlige visninger. Der blev uddelt popcorn, sodavand, goodiebags og julekalender.

 

Julekalender med info om bysamfund: For at skabe et endnu tættere bånd mellem biografgængerne og Fredensborg Kommune, blev der trykt 10.000 særlige Familien Jul julekalendere med et flot billede af Fredensborg Slot på forsiden og info om kommunens bysamfund på indersiden. Bag lågerne var scener fra filmen.  Julekalenderne blev delt ud til biografgængere over hele landet herunder i København og Kgs. Lyngby. Der blev også uddelt julekalendere til kommunens egne ansatte.

 

Instagram-konkurrence: I tilknytning til julekalenderen kørte kommunen en konkurrence i december måned på det sociale medie Instagram, hvor børn skulle tage et foto af sig selv – en selfie – sammen med en nisse, en bamse eller en god ven. Der blev oploadet 55 fotos i perioden. De to 12-årige vindere af konkurrencen kom fra henholdsvis Solrød Strand og fra Ringe på Fyn.

 

Årets julekort fra kommunen: Den flotte scene fra Fredensborg Slot i filmen blev brugt til kommunens officielle julekort anno 2014. Det blev sendt ud til ca. 1600 ansatte, samarbejdspartnere og interessenter.

 

Udover kommunens egen PR- og kommunikationsindsats gennemførte Pixy Film og distributionsselskabet Angel Films deres egen nationale kampagne i samarbejde med PR-bureauet Hammer PR. Kampagnen bestod blandt andet af store outdoor-reklamer, en meget populær Facebook-side, biografreklamer, en Familien Jul app, presseturné rundt i landet med skuespillere og en gallapremiere i Kinopalæet i Kgs. Lyngby.

 

Stor værdi af presseomtalen 

Som allerede nævnt blev filmen en succes i landets biografer. Fredensborg Kommune fremstod som en attraktiv kommune i filmen.  For at vurdere værdien for kommunen af den presseomtale, der fulgte med optagelserne og filmen, har kommunen fået lavet en analyse hos medieovervågningsfirmaet Retriever.  (se bilag: Presseomtale af Familien Jul og Fredensborg)

 

Analysen viser, at der i perioden oktober 2013 til 31. december 2014 har været samlet 124 omtaler i medierne, hvor Familien Jul nævnes i sammenhæng med Fredensborg – fx byen eller kommunen.  Derudover har der været langt flere omtaler, der udelukkende handler om filmen, men de er ikke talt med her.

 

Som det fremgår af analysen svarer de 124 omtaler til et læser/seertal på over 4,2 mio. mennesker og en samlet reklameværdi på over 1,6 mio. kroner. Værdien af presseomtalen overstiger dermed den 1 mio. kroner kommunen valgte at støtte filmen med i sin tid.

 

Af analysen fremgår det desuden, at størstedelen af omtalen var i de lokale aviser Frederiksborg Amts Avis og Ugenyt, men at vi også nåede ud med historierne til andre medier såsom TV2/Lorry, Danmarks Radio og Billed Bladet.

 

På side 5 i bilaget vises omtalen over tid. Heraf kan konkluderes, at antallet af artikler om Familien Jul og Fredensborg Kommune topper på tidspunkter, der flugter med kommunens egen proaktive indsats i forhold til pressen. Det gælder fx mart-april 2014, hvor filmoptagelserne blev skudt i gang og november 2014, hvor der var snigpremiere i Humle Bio.

 

Familien Jul – også i fremtiden

Selv om Familien Jul nu er taget af plakaten i de danske biografer, så vil filmen fortsat blive vist for et stort publikum i fremtiden. Danmarks Radio har forpligtet sig til at vise filmen 12 gange på deres forskellige tv-kanaler de næste syv år. Filmen udkommer endvidere på dvd – og med tiden vil filmen også blive vist i udlandet og på netstreaming.

 

Allerede nu er filmen solgt til visning på tv i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen og Tyrkiet. Og i februar måned screenes filmen på den berømte Berlinalen i Berlin, hvor alle verdens film- og tv-indkøbere mødes, så forventningen er, at flere lande vil komme på listen. 

 

Familien Jul er desuden nomineret til Publikumsprisen på årets Robert-uddeling for filmåret 2014. Uddelingen finder sted 1. februar.

Bevilling

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Kompetence

Økonomiudvalget

Indstilling

  1. At Økonomiudvalget tager sagen til efterretning.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-01-2015

Orienteringen blev taget til efterretning.