Vores byvåben, borgmesterkæden, den særlige Fredensborgkage og rådhuset i Kokkedal er nogle af de mange kendetegn, som er helt særlige for Fredensborg Kommune.

Logoet er et væsentligt element i kommunens branding
To svaner mødes. En fra Esrum sø og en fra Øresund, der tilsammen danner et hjerte som symbol på den gode dialog. De to bølger symboliserer Esrum Sø og Nivåbugten, den blå baggrund er vandet og luften. Kongekronen i gul(d) symboliserer Fredensborg Slot og den kongelige tilstedeværelse.

Svanernes udtryk er fredeligt og roligt. Bemærk, at hjerteformen gentages i kronen.

Kommunevåbnet er godkendt af Rigsarkivet og følger reglerne for korrekt heraldisk udformning.

”I blåt, to modstillede, svømmende hvide svaner hvis krummede halse danner et hjerteformet felt mellem svanerne. Over svanerne en tre-takket, gul krone, hvis midterste kløverblad er hjerteformet. Under svanerne to gennemgående hvide bølger.”

Se mere om design og visuel identitet

Borgmesterkæden er udført i guld

Guldsmed Kim Buck har designet våbenskjoldet til borgmesterkæde efter oplæg af designer Klaus Fanø.

Skjoldet er udformet i lapis, sølv og guld og forestiller Fredensborg Kommunes byvåben.

Selve kæden, som er designet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe, er en naturlig del af den nye borgmesterkæde. Den er fra 1995 og er udført i samarbejde mellem Kim Buck og Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

Kommunevåbnet viser to svaner der mødes, en fra Esrum sø og en fra Øresund, tilsammen danner de et hjerte. To bølger symboliserer Esrum Sø og Nivåbugten, den blå baggrund er vandet og luften. Kongekronen i gul(d) symboliserer Fredensborg Slot og den kongelige tilstedeværelse.

Bælteplade fra bronzealderen fundet i Langstrup Mose er motiv på 200 kr. sedlen
Bæltepladen er det mest imponerende af alle danske bronzesmykker. Du kender den sikkert fra den danske 200 kr. sedlen, hvor der er et billede af bæltepladen med spiraldekorationen fra bronzealderen. Pladen blev fundet i en tørvemose i Langstrup sammen med to spiralarmringe og en kniv.

Fra begyndelsen var der ikke meget opmærksomhed om sagerne, der lå opbevaret i en skrotbunke. Men det må alligevel have rygtedes, for alle tingene blev i 1879 købt af antikvitetshandler Levin for 240 kr., hvorefter bæltekæden blev købt af Nationalmuseet 1880.

Pladen er fra midten af ældre bronzealder, omkring år 1400 f. kr. Den er ca. 30 cm bred med 4 rækker spiraler og blev båret af kvinder i et bælte om livet.

De flotteste bælteplader fra Danmark ender i en spids, og er af nogle kilder udlagt som en model af solgudens hat, og spiralformerne kan være en mellemøstlig kalender.
Kilde: Fredensborg Arkiverne

 

Fredensborgkagen er kreeret af Søren Sparkov-Nielsen fra Karlebo Kro.

Kagen er let og luftig chokolade i 5 lag, sprød og sød mandelkagebund og luftig creme med anelser af kakaosirup og med det smukke Fredensborg byvåben gjort i kakaopulver med et tyndt lag hvid flormelis.

Rettighederne til opskriften på Fredensborgkagen tilhører kommunen, mens Karlebo Kro ved Søren Sparkov-Nielsen har retten til fremover at levere Fredensborgkagen ved særlige lejligheder i kommunen, f.eks. jubilæer, indvielser, prisoverrækkelser, venskabsbyarrangementer mm.

Kommunens rådhus ligger i Kokkedal - Rådhuset har navn efter sin form - et flygel

Fredensborg Kommunes Rådhus på Egevangen i Kokkedal er en moderne kontorbygning, som danner rammerne om et dynamisk arbejdsmiljø. Rådhuset har navn efter sin form - et flygel.

Flyglet er tegnet af Palle Leif HansensTegnestue. Bygningens form udviklede sig - ”Der lå nogle flotte byggelinjer, og så byggede vi i facetter ind mod land. Og langsomt tog det form af et flygel”.

Rådhuset ligger centralt tæt ved Helsingørmotorvejen og med gode kollektive trafikforbindelser. Fra huset er der udsigt til de åbne marker og snoningen af Donse Å.

Flyglet rummer i alt 17.000 m2, og der er ikke mindre end 280 meter fra den nordligste spids til Rådhuskælderen i syd. Med de mange storrum og fleksible muligheder er Flyglet et godt og attraktivt administrationshus.

Danica Forsikring byggede Flyglet i 1989. I 1997 flyttede den daværende Karlebo Kommunes administration ind i den sydlige del, mens virksomheden Coloplast boede i den nordlige del.

Fra 2008 huser hele Flyglet den samlede administration for Fredensborg Kommune.

Kunsten
Med farverige penselstrøg af Jens Jørgen Thorsen hænger fire kæmpe malerier i rådhusets kantine; Rådhuskælderen. Oprindeligt var malerierne ét maleri, malet fra et stort stillads midt i stormagasinet Illum. Maleriet fik titlen "Den store Orgasme" og blev solgt for en kvart million til Danica Forsikring. Jens Jørgen Thorsen donerede pengene til Røde Kors, og han gav som symbol derefter maleriet et stort, rødt kryds.

Maleriet blev med Thorsens accept delt i seks for at passe til bygningen. De fire malerier hænger som nævnt i Rådhuskælderen og to mindre i byrådssalen.

Thorsen signerede i øvrigt altid sine værker i alle fire hjørner, så man selv kan bestemme, hvordan de skal hænge.

Da Karlebo Kommune overtog bygningen i 1997, fulgte malerierne med. Thorsen var gæst i Flyglet ved kulturnatten i efteråret 2000. Her fortalte han få uger før sin død om billederne og deres tilblivelse.