Vi går i jorden i 2021 – og vi kan ikke undgå at forstyrre
Vi kommer til at forstyrre jer under anlægsarbejdet, men vi vil gøre, hvad vi kan for at mindske generne.
I perioder vil der være gravearbejde i forskellige områder af byen, adgangsforholdene for både biler og gående vil blive ændret, og der kan være støj og støv.
Vi kommer til at udfører arbejdet i etaper, så vi f.eks. ikke spærrer hele Jernbanegade af på en gang og lukker af for adgangen til butikker.
Projektet skal binde slottet og byen bedre sammen.
Vi skaber flere grønne områder til ophold og aktiviteter og gør det lettere for gående og cyklister at bruge i byen. Med projektet prioriterer vi det grønne, ophold og aktiviteter over asfalt, den kørende trafik og parkering.
Vi breder de grønne arealer ved Bagerdammen og Dr. Ingrids Anlæg ud og binder dem sammen med nye stier og aktiviteter som amfiscene i Langedammen og en kulturhistorisk inspireret legeplads på Byskrænten.
Kom med på virtuel byvandring og se hvad der skal ske
Projektet kommer til at skabe en mere grøn og sammenhængende bymidte med bedre plads til ophold og til gående og cyklister. Med projektet prioriterer vi det grønne, ophold og aktiviteter over asfalt, den kørende trafik og parkering. Vi breder de grønne arealer ved Bagerdammen og Dr. Ingrids Anlæg ud og binder dem sammen med nye stier og aktiviteter som amfiteater og en kulturhistorisk inspireret legeplads.
Vi begynder med at gennemføre de tre delområder, der styrker det grønne og sammenhængen mellem slottet og bymidten. Det er fundamentet i projektet. Renoveringen af den sidste del af Jernbanegade er udskudt indtil videre.
Der er flere ændringer i projektforslaget i forhold til dispositionsforslaget. Nogle af ændringerne skyldes den ændrede økonomi, andre skyldes den naturlige udvikling i et projekt, efterhånden som det bliver mere konkret, og man derfor kan se, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan.
Foran slotsporten etablerer vi en ny plads: Frederik den IV’s Bro og genskaber et historisk grønt dalstrøg med nye grusstier, grønnere arealer og nye steder til ophold. Det skaber vi plads til ved at flytte og nedlægge parkeringspladser øst for Slotsgade og ved Dr. Ingrids Anlæg. Samtidig arbejder vi for at flytte ishuset til en ny placering i Under Kronen. Det vil yderligeres understrege åbenheden i området og udsigten mod Esrum sø. På Frederik den IV’s Bro lægger vi en ny, ensartet belægning som en naturlig forlængelse af belægningen, der fører op til Fredensborg Slot. Frederik den IV’s Bro bliver ikke en egentlig bro, men en hævet dæmning, som krydser en grøn dal. På pladsen opsætter vi bænke, hvor udsigten til dalstrøget på begge sider af pladsen kan nydes.
Hvad skal der ske på Jernbanegade?
Jernbanegade bliver omdannet til gågade med kørsel tilladt. Biler vil fortsat kunne køre i Jernbanegade, men trafikken ensrettes fra slottet mod byen, og der bliver bedre plads til gående og cyklister. Gaden bliver den centrale forbindelse mellem slottet og byen. Vi lægger en ny, ensartet belægning, og de grønne arealer fra Dr. Ingrids Anlæg og Bagerdammen trækkes ud mod vejen med blomster, græs og grusstier. Parkeringspladserne ved Under Kronen nedlægges, og vi etablerer i stedet parkeringspladser ved Kulturhuset Fredensborg Gl. Biograf og langs højre side af Jernbanegade. Vi fastholder afsætningspladser til turistbusser ved Under Kronen og supplerer med parkeringspladser for turistbusser på Rosingsvej.
Hvad skal der ske ved Bagerdammen?
Bagerdammen gøres mere tilgængelig med nye grusstier og bænke rundt om dammen. Vi bevarer et ældre stendige langs dammen, som i dag er skjult. Vi fjerner hække og jordopfyld, så stendigets forløb bliver mere tydeligt som et væsentlig kulturhistorisk element. Hele området bindes sammen med Dr. Ingrids Anlæg ved at plante flere blomster langs den nye sti, hvor der nu er parkeringspladser.
Dr. Ingrids Anlæg vil stadig eksistere i fremtiden, bare i en ny indretning. Vi breder anlægget ud og åbner det det ved at fælde lindetræer og fjerner bunkeren, der i dag er skjult af en lav buksbomhæk ”sneglen”. Anlægget kommer dermed til at hænge bedre sammen med Slotsgade, Bagerdammen, Kulturhuset og Langedam og flere kan få glæde af det. Vi etablerer nye stiforløb med bænke, så man kan sidde og nyde anlægget og udsigten til Bagerdammen og mod slottet. Vi bruger den samme type blomster og buske som i dag for at beholde den særlige stemning i anlægget.
Hvorfor skal lindetræerne fældes?
Vi fælder lindetræerne for at åbne anlægget og gøre det mere tilgængeligt, så flere får glæde af det. Vi ønsker at brede anlægget mere ud og trække det grønne i retning mod både Kulturhuset og Bagerdammen. De stynede lindetræer passer til barokstilen på Slotsgade, men mindre godt til den mere naturlige stil, vi gerne vil etablere i det nye grønne strøg fra Langedammen til Dr. Ingrids Anlæg. Den kontrast vil vi gerne understrege. Vi har undersøgt om der er flagermus i lindetræer og i bunkeren, og det er der ikke.
Hvorfor ændrer I på Dr. Ingrids Anlæg?
Vi ændrer Dr. Ingrids Anlæg for at flere skal få glæde af det og for at skabe en bedre sammenhæng mellem slottet og byen. Vi ændrer på indretningen af anlægget, men beholder den samme slags blomster og buske, der giver den særlige stemning i anlægget.
Hvor skal mindesten stå?
Vi placerer mindestenen et sted i Dr. Ingrids Anlæg, hvor man bedre kan se den, når man kommer forbi på cykel og til fods.
Hvad betyder ændringerne for Kulturhuset?
Området ved Kulturhuset bliver mere fredeligt og grønt, når vi omdanner Jernbanegade til et grønt område over mod Dr. Ingrids Anlæg med blomster, buske og grusstier. Kulturhuset kan også bruge den nye amfiscene, som vi anlægger i Langedammen. Der bliver også bedre parkeringsforhold, fordi vi etablerer en ny parkeringsplads ved Kulturhuset.
Bliver det gamle ishus nedlagt?
Vi arbejder for at flytte Ishuset ’Vaffelhuset’, som i dag ligger ved Skipper Alle til en ny placering i Under Kronen. Her har kommunen købt en bygning, der skal bygges om, så der bliver plads til bl.a. ishus. Vi er lige nu i dialog med Ishusets ejere om flytningen. Vi planlægger samtidig at indrette cykelparkering ved slotsporten, hvor ishuset ligger nu. Det giver bedre muligheder for at komme til området på cykel og f.eks. løbe eller gå en tur i slotsparken.
Hvorfor skal ishuset flyttes?
Vi arbejder for at flytte Ishuset `Vaffelhuset’ for på den måde, at skabe mere luft og bedre plads til grønne arealer. Samtidig sikres en større åbenhed på begge side af den nye plads Fr IV´s Bro, hvorfra der vil være udsigt mod Esrum Sø. Det er af samme grund, som vi også flytter parkeringspladser væk fra området ved slotsporten – vi prioriterer det grønne og ophold frem for asfalt, trafik og andre funktioner. Hvis det lykkes at flytte Ishuset, håber vi, at det kan trække turister, der besøger slottet op mod byen, så de kan opleve mere af byen.
Hvad skal der ske ved Byskrænten?
Byskrænten bliver indrettet som et legeområde i flere niveauer. Vi har fundet inspiration til indretning hos balletmesteren Bournonville, der boede i Fredensborg med bl.a. et ’scenetæppe’ af lodrette stammer og balancebomme i træ. Vi udnytter desuden forskellen mellem de to niveauer på 8 meter til at lave en svævebane og andre aktiviteter, der kan få pulsen lidt op. Der bliver også etableret bænke og opholdsarealer. Man kan komme til legeområdet fra både Langedam og fra Bagerstræde, hvor der bliver cykelparkering. Vi har rammerne og den overordnede indretning af området på plads, men lige for det her delområde har vi ikke alle detaljer på plads, så her er der mulighed for at være med til at påvirke projektet, også i den næste fase.
Hvad skal der ske på Langedam?
Fredensborg Forsyning skal lægge større rør under Langedammen for at klimatilpasse. I samarbejde med forsyningen planlægger vi at etablere en regnvandssø i bunden af Langedam. Den kan fyldes op, når det regner kraftigt og samtidig give Langedammen et mere naturligt præg. Vi bevarer resten af det grønne areal som det er i dag med stier, bænke og græs til boldspil, leg og ophold. Vi anlægger en ny amfiscene med brede trappetrin, hvor man kan sidde.
Hvad skal der ske på Lille Torv?
Lille Torv omdannes til et grønt og fredeligt område, som lukkes af for biltrafik. Vi planter træer, buske og blomster og sætter nye bænke op. Det vil gøre torvet mere fredeligt og give flere muligheder for at man kan sidde og nyde torvet eller bruge det til aktiviteter som fx markedsdag.
Hvad skal der ske på Jernbanegade ved Lille Torv?
Da udskiftning af belægning på Lille Torv og i resten af gågadezonen er udskudt indtil videre, så skifter vi heller ikke belægningen på denne del af Jernbanegade. Vi ændrer kun belægningen der, hvor der indrettes handicapparkering. Her sikres en jævn og plan belægning.
Kan vi stadig have vores slotsmarked på Lille Torv?
Ja, I kan stadig holde slotsmarked på Lille Torv på den lille plæne, hvor der bliver et grønt opholdsareal.
Bevares Bogskabet på LilleTorv?
Ja, det bliver på Lille Torv, men flyttes til en ny placering ved Jernbanegade.
Hvordan ser inventaret (lamper, bænke, beplantning) i projektet ud?
Vi kommer til at bruge naturlige materialer, som understreger natur- og havestilen: Græs, grus, granit og træbænke samt blomstrende buske, træer og stauder med fokus på artsrigdom og havebypræg. Vi har valgt en ny lampe, Toldbodlampen, til Jernbanegade. Lampen skal understrege gaden som en moderne akse for byliv og handel – i modsætning til de klassiske lanterner i Slotsgade.
Der er afsat midler til et løft af driften af alle de grønne områder der er omfattet af projektet. Når projektet er færdigt indgår vi derfor en ny aftale med kommunens driftsselskab Nordsjællands Park og Vej, så der sikres tilstrækkelig drift af de nye områder.
Vi flytter parkeringen af privatbiler væk fra Slotspladsen og området ved Under Kronen. I stedet etableres en ny parkeringsplads lige ved indgangen til Kulturhuset samt parkering i Jernbanegades sydlige side. Samtidig etablerer vi nye handicapparkeringspladser tættere på slottet og en handicapplads ved Kulturhuset. Der bliver i alt 13 færre parkeringspladser i området nærmest Fredensborg Slot og Kulturhuset Fredensborg Gamle Biograf, dette blev vedtaget politisk i Byrådet d. 2. september 2019. Der bliver bl.a. færre almindelige parkeringspladser, fordi handicapparkeringspladser fylder mere end almindelige pladser. Der er i 2017 lavet en optælling af alle parkeringspladser i bymidten. Den viste, at der er 500 parkeringspladser i bymidten og at størstedelen af disse ligger indenfor en radius af 200 meter fra byens centrum på Store Torv.
Hvorfor ændres parkeringsforholdene?
Vi flytter parkeringspladser væk fra slotspladsen og den øverste del af Jernbanegade for at skabe mere luft, bedre sammenhæng og plads til det grønne og ophold. Det er en del af projektets grundidé, at vi fjerner parkering og trafik omkring slottet for at give mere plads til de bløde trafikanter og samtidig leder besøgende til slottet mod bymidten og handelsgaden for at søge parkering. Det vil stadig være muligt at parkere i gåafstand til slottet, man vil bare skulle gå lidt længere når man har parkeret på en af bymidtens 500 parkeringspladser som alle ligger mellem 200 og 500 meter fra Fredensborg Slot.
Det er en væsentlig del af projektet at gøre bymidten mere tilgængelig. Det sker bl.a. ved at prioritere handicap p-pladser over almindelige p-pladser tæt på slottet, og ved at vi laver en ny fast og jævn belægning i Jernbanegade, så det bliver lettere for gangbesværede at komme rundt.
Turistbusserne vil ikke længere kunne parkere i Jernbanegade ved Under Kronen, her må det kun sætte besøgende af. Busserne skal i stedet køre til Rosingsvej, hvor vi etablerer parkeringspladser til turistbusser. Efter kl. 16 bliver både afsætningspladserne i Jernbanegade og parkeringspladserne på Rosingsvej, til parkeringspladser for personbiler.
Hvis det viser sig, at der bliver problemer med busser, der cirkulerer i bymidten eller holder ulovligt, må vi se på alternative løsninger.
Som det er i dag, kan du godt blive sat af helt oppe ved Slotskirken, men slottet tillader ikke at du parkerer inde på Fredensborg Slot. Når du skal i kirke, skal du derfor finde en parkeringsplads i bymidten. Det kan eksempelvis være på Rosingsvej, på Chrst. Boecks Vej eller på de nye parkeringspladser vi etablerer langs Jernbanegade og ved Kulturhuset. I fremtiden bliver bedre muligheder for at parkere tættere på kirken, hvis man er handicappet eller gangbesværet, da vi etablerer nye handicapparkeringspladser lige ved slotsporten tættest på Slotskirken.
Hvornår bliver det til noget?
Vi går i gang med anlægsarbejdet i starten af 2021 og forventer at være færdig med arbejdet i foråret 2022, så Den Grønne Slotsby kan stå klar til Fredensborgs 300-års jubilæum den 10. oktober 2022.
Hvor længe varer anlægsarbejdet?
Vi forventer, at anlægsarbejdet kommer til at vare ca. et år. Anlægsarbejdet bliver udført i etaper, så vi ikke arbejder i hele bymidten på en gang og generer butikker, handlende og byens borgere mindst muligt. Vi ved mere om, hvordan anlægsarbejdet skal udføres, hvor og hvornår, når vi går i gang med udbuddet og har valgt en entreprenør i slutningen af 2020.
Hvordan vil anlægsarbejdet påvirke byen og borgerne?
Anlægsarbejdet betyder gener for naboer til arbejdet og for borgere, der bruger byen. I perioder vil der være gravearbejde i forskellige områder af byen, adgangsforholdene for både biler og gående vil blive ændret, og der kan være støj og støv. Vi kommer til at udfører arbejdet i etaper, så vi f.eks. ikke spærrer hele Jernbanegade af på en gang og lukker butikker inde. Når vi planlægger arbejdet, vil vi gå i dialog med bl.a. handelsdrivende og kulturinstitutioner for at sikre, at vi planlægger det, så det generer mindst muligt.
Hvor starter arbejdet henne?
Det ved vi først i slutningen af 2020, når vi har lavet udbudsmaterialet og valgt en entreprenør. Vi informerer nærmere, når vi kender planen for anlægsarbejdet. Den endelige plan foreligger først når entreprenøren har modtaget de nødvendige gravetilladelser i starten af 2021.
Hvorfor har vi ikke hørt noget så længe?
Det sidste års tid er blevet brugt på at prioritere i projektet, da vi ikke fik fondsmidler, få prioriteringen politisk behandlet og på at tegne projektforslaget færdigt. Vi ville have inviteret til byvandringer og et møde i april, men de planer blev vi nødt til at ændre pga. coronasituationen, og derfor har der været stille lidt længere tid, end vi havde regnet med.
Hvordan har I brugt vores input?
I vinteren 2017 og foråret 2018 gav tre arbejdsgrupper input et værdiprogram, en ny lokalplan og en dispositionsplan for projektet. Grupperne arbejdede særligt med de tre delområder i etape 1. samtidig blev holdt to velbesøgte borgermøder. Vi har brugt de mange input til at gøre projektet mere konkret. Den lange borgerdialogproces har givet os gode pejlemærker på, hvad der er vigtigt i projektet. Vi har også brugt værdiprogrammet, da vi skulle prioritere i projektet og vælge, hvad der skulle skæres fra.
Hvorfor har I ikke brugt alle input?
Det har ikke været muligt at få alle input med. Nogle input stritter i forskellig retning, og andre kan ikke lade sig gøre inden for projektets økonomiske rammer eller passer ikke ind i den overordnede ide for projekt.
Hvorfor har der ikke været borgerinddragelse i den her fase?
Vi var i vinter i gang med at planlægge en byvandring og et møde i april, hvor vi ville præsentere projektforslaget og give borgerne mulighed for at kvalificere designløsningerne, inden politisk godkendelse af projektforslaget i august 2020. Men coronasituationen betød, at vi måtte sadle om og invitere til en online kvalificering af projektet i stedet for.
Får vi mulighed for at påvirke projektet mere i de kommende faser?
Med projektforslaget er de store, grundlæggende linjer i projektet helt på plads. Det gælder også mange konkrete detaljer som f.eks. placeringen af parkeringspladser, indretning af Dr. Ingrids Anlæg og Lille Torv. Det kommende halve år skal bruges på at få de sidste detaljer på plads og gøre projektet helt klart til anlæg. Det betyder, at mulighederne for at ændre i projektet i næste fase er begrænsede.
Der vil dog i løbet af efteråret blive mulighed for at være med til at påvirke den konkrete udformning af delområdet ved Byskrænten, da projektet her endnu ikke er så detaljeret. Vi er derfor interesserede i at få input til f.eks. placering af svævebane og valg legeredskaber, placering af bænke osv.