Billede

Den klima-bevidste familie
Da det nygifte par Mette og Lars købte den 200 m2 store villa i Fredensborg for omtrent 2 år siden, vidste de godt, at der skulle gøres en del, før de var tilfredse. Familien har mange ideer til at forbedre huset og er heller ikke bange for at prøve nye ting af. Indtil videre har familien skiftet gasfyret ud med en varmepumpe, og i samme omgang lagt varme i køkken-alrummet.

”Det var lige det der skulle til”, fortæller Mette og Lars. ”Der er meget mere behageligt i køkkenet, og det behøver jo ikke at være et kæmpe projekt at lægge gulvarme – det var det i hvert fald ikke for os”.

Varmepumpen hører de slet ikke, og den har brugt max. 1000 kWh siden de fik den installeret i februar, hvilket er markant mindre energi end de tidligere har brugt. Familien valgte den varmepumpe som lå øverst i Energistyrelsens anbefalinger, fordi de ville være sikre på at de købte en god kvalitet.
Familien har også lavet flere små isoleringstiltag. Blandt andet har de isoleret rørene og fået nye termostater og ventiler. En hurtig værdiforøgelse ved en isolering af vandrørende er at vandet bliver hurtigere varmt, og det er familien glade for, for i sidste ende sparer det jo på vandet.

”Vi kan godt lide at gå op i det der med energi og klima og vi vil gerne være uafhængige af svingende energipriser”, fortæller Lars. ”For os er økonomi på en flot anden plads i prioriteringen”.

Ingen kvaler - friværdien betaler
Lige præcis i forhold til økonomien har familien Witten Lindemann også fundet nøglen til at gøre deres hus mere energieffektivt på en exceptionelt smart måde.

”Det sjove er, at ved at omlægge vores lån efter vi har energirenoveret, så betaler værdiforøgelsen af huset regningen”. Fortæller Lars.

Af to omgange har familien forbedret deres bolig på en måde, så investeringen næsten går op med værdiforøgelsen af huset.
”Vi beskrev bare projektet til banken. Så fik vi en ny vurdering og vupti – så blev huset 200.000 kr. mere værd og de skal bruges til solceller”, griner Lars.

Familien vil gerne have solceller eller solfanger på taget, men de skal lige finde ud af hvad der bedst kan svare sig, så de regner med at få et energitjek mere, nu når de har et andet formål.


- Luft-vand-varmepumpe
- Isolering
- Gulvarme
- Pærer til LED
- Cirkulationspumpe
Pris: ca. 200.000 kr.