Solenergi dækker både over solceller (der producerer strøm) og solfangere (der producerer varmt vand).

Hvis du ønsker, at sætte et solenergianlæg på din bygning eller på terrænet er der en række forhold, du skal undersøge, inden du går i gang.

Der er flere faktorer som er af betydning for om det er muligt for en ejendom at få solenergi. Det kan derfor være en god idé at undersøge bl.a.:

1.    Om huset er egnet til solceller (størrelse på tagarealet, bæreevnen, husets placering ift. solen mm.)
2.    Hvilken lokalplan din ejendom er omfattet af – nogle lokalplaner har regler for æstetik og genskær fra bl.a. solceller
3.    Reglerne i Bygningsreglementet – der er bl.a. krav til hvor højt solcellerne må sidde og hvor tæt på naboskel
4.    Økonomien for anlægget – herunder målerabonnement mm.

Du kan læse mere og få vejledning til solceller hos energistyrelsen her.

 

 

Et solvarmeanlæg er en supplerende opvarmningskilde, der 60-70 procent af året kan levere det varme vand. Større anlæg kan anvendes til forvarmning af centralvarmeanlæg og/eller tilskud af energi til jordvarmeslanger.

Det varme vand kan enten bruges til varmt vand i hanerne eller ved større anlæg til varmt vand i radiatorer eller gulvvarmen og således opvarme boligen.

Du skal dog være opmærksom på, at et solvarmeanlæg ikke kan stå som eneste varmeforsyningskilde. Afhængig af størrelsen på solvarmeanlægget, anlægstype og hvor stort et forbrug du har, kan et solvarmeanlæg normalt dække op til ca. 30 procent af varmeforbruget og ca. 60 procent af varmtvandsforbruget i en almindelig bolig.

 

Hvis du overvejer om solfangere kunne være noget for dig, er der mulighed for at du kan få etgratis energitjek af din ejendom.

Her vil en energirådgiver gennemgå din ejendom og give dig gode råd om energiforbrug, varmeforsyning og den generelle energimæssige tilstand af din bolig.